W latach 1890 tych w Nowym Orleanie pojawił się Sazerac, pierwszy z koktajli znacznie przypominających te dzisiejsze. Ta mieszanka koniaku z absyntem szybko zyskała rzesze fanów i stała się najpopularniejszym drinkiem swoich czasów, serwowanym nie tylko w domach, ale i w mnożących się wówczas barach.
Nie ma zgodności co do powstania słowa koktajl, jednak niewątpliwie najciekawsza wersja tłumacząca pochodzenie tej nazwy wiąże się z amerykańską właścicielką pewnej tawerny, która w czasie wojen rewolucyjnych używała koguciego pióra do przyozdabiania serwowanych przez siebie drinków. W Polsce jednak znacznie częściej do określenia mieszanych napitków alkoholowych używa się słowa drink, który w jęz. angielskim znaczy po prostu napój.
Cosmopolitan, znany także jako Cosmo, to koktajl z wódki, Triple sec (likieru pomarańczowego), soku żurawinowego i świeżo wyciśniętego soku z limonki. Serwuje się go w szklankach do Martini z dekoracyjnie skręconą skórką cytryny lub kawałkiem limonki na brzegu, chociaż tradycyjnie drink ten powinien ozdabiać dryfujący kawałek pomarańczy. Popularnym błędem przy serwowaniu Cosmo jest podawanie go z kandyzowaną wiśnią, która zaburza smak koktajlu. Cosmopolitan po raz pierwszy został przyrządzony w latach 70tych, a zyskał znacznie na popularności w ubiegłej dekadzie, gdy za sprawą serialu Seks w wielkim mieście stał się ulubionym drinkiem kobiet lubiących clubbing i imprezy w stylu glamorous.
Poniżej przepis na klasyczny Cosmo mieszany w shakerze:
- 40 ml wódki
- 20 ml likieru pomarańczowego (triple sec, cointreau)
- 10 ml soku z limonki
- 40 soku żurawinowego