Do jego produkcji używa się mieszaniny żyta, pszenicy jęczmienia i kukurydzy, która musi stanowić co najmniej 51 proc. zbóż. Kolejnym warunkiem koniecznym przy produkcji bourbonujest leżakowanie w nowych wypalanych od środka dębowych beczkach przynajmniej przez okres dwóch lat. Gwarantuje to uzyskanie cierpkiego, wytrawnego smaku z wyraźnie wyczuwalnym aromatem świeżych dębowych desek użytych do wykonania beczek. Najpopularniejszymi gatunkami bourbonu są: Jack Daniel’s, Wild Turkey, Jim Beam, Maker′s Mark.
Whisky szkocka to alkohol, wyprodukowany ściśle według warunków zawartych w ustawie z 1909 roku zwanej The Scotch Whisky Act. Według niej szkocka musi być wyprodukowana ze szkockiej wody i słodu jęczmiennego. Całość przetwarza się w destylarni na zacier i poddaje fermentacji tylko przez dodanie drożdży. Następnie dojrzewa w używanych beczkach dębowych o pojemności nie większej niż 700 litrów przez co najmniej trzy lata.
Szkocką whisky dzieli się na trzy podstawowe rodzaje: Single Malt i Whisky Grainoraz Blended, będącą mieszanką różnych single maltów i whisky grain zbożowej, przy czym destylat słodowy musi stanowić 15-40 proc., natomiast destylat zbożowy 2-6 proc. Przestrzega się również tego, aby najmłodszy składnik w blended miał więcej niż trzy lata. Najpopularniejszymi markami Szkockiej whisky są: Glenfiddich, Chivas, Ballantine’s oraz Johnnie Walker.
Zapraszam do naszych hotelowych barów na szeroki wybór Burbonu, Whisky szkockiej i nie tylko…:)