Hotel Senator w Dźwirzynie
W Hotelu Senator króluje w tym roku:
- Duszone udo gęsie w sosie majerankowym, serwowane z pietruszkowymi kluseczkami z czerwoną kapustą i jabłkiem.
Danie można zamówić w Restauracji a la carte w cenie 59 zł. Na deser natomiast warto skusić się na ciepłego rogala. Tradycyjny, świętomarciński wypiek jest nadziewany białym makiem i polany sosem waniliowym. Polecamy go zwłaszcza w zestawie z nadmorską kawą.
Medical SPA Unitral w Mielnie
W Hotelu Unitral w menu z gęsiną w roli głównej znalazły się:
- Rosół z gęsi z domowym makaronem, marchewką i świeżym lubczykiem;
- Udko z gęsi w sosie żurawinowym z kluskami gnocchi i smażonymi w miodzie buraczkami;
- Pierogi z gęsiną okraszone masłem i karmelizowaną cebulką.
Goście będą mogli spróbować ich podczas czwartkowej obiadokolacji, ale nie tylko. Dania będzie można zamawiać również w Lobby Barze z obowiązującej 11 listopada karty menu. Rosół będzie dostępny w cenie 18 zł, udko z gęsi - 49 zł, a pierogi - 32 zł.
Hotel Lidia SPA&Wellness
Szef Kuchni Hotelu Lidia - Robert Hornicki zaproponował w tym roku Gościom kilka potraw. Co ciekawe, jedna z nich - półgęsek to przysmak prosto z hotelowej wędzarni! Będzie to jedna z wielu pozycji w sezonowej karcie menu.
Menu będzie dostępne w Restauracji Nadmorskiej Hotelu Lidia tylko między 11a 14 listopada. Warto w tych dniach zarezerwować stolik w restauracji i zajrzeć tu na obiad lub kolację przy świecach.
Do wyboru są dwie przystawki:
- Półgęsek z hotelowej wędzarni, konfitura z szalotek, sos z suszonych wiśni i żurawiny i maślane brioche (29 zł);
- Żołądki z gęsi, redukcja porto, fasola edamame, groszek czepny, ziołowe crostini (26 zł).
Zupy:
- Consome z pierożkami z gęsi, emulsja z lubczyku (22 zł)
- Zupa z pieczonej dyni, brukwi z żołądkami z gęsi i trybulą (22 zł)
Dania główne:
- Noga z gęsi confit, lazania z burakiem i kozim serem, pieczone bataty,sos z węgierki i cherry (57 zł)
- Pierogi z gęsiną, wędzone jabłko, cremme fraiche, okrasa z Guanciale Amatriciano (39 zł)