Pierogi z gęsiną, konfitowana noga z gęsi z modrą kapustą, a nawet bulion królewski na gęsinie - na taką ucztę smakosze gęsiny czekali cały rok. Poniżej publikujemy menu obowiązujące w każdym z hoteli i zapraszamy do degustacji...
Hotel Senator
W Dźwirzynie święto gęsiny potrwa 3 dni, tj. od 9 do 11 listopada. W tych dniach w Restauracji Oranżeria obowiązywać będzie dodatkowe menu, przygotowane przez Szefa Kuchni Bartosza Chytronia. Do wyboru będzie m.in. aromatyczny bulion z gęsiny (17 zł). Wyjątkowy, bo serwowany z pierożkami z mięsem z gęsi i wędzoną śliwką. Na drugie danie polecamy natomiast dwie pozycje. Pierwsza to Filet z gęsi sous vide (29 zł), ale w nietypowym, owocowym towarzystwie - na musie malinowym, z pieczoną gruszką doprawioną cynamonem. Druga propozycja z kolei to Konfitowana noga z gęsi (57 zł). Podawana w zestawie z modrą kapustą i kluskami kładzionymi smakuje wyśmienicie!
Hotel Lidia SPA & Wellness
Festiwal Gęsiny w Darłówku z kolei potrwa w tym roku od 7 do 17 listopada. W tym czasie Robert Hornicki i kucharze z Hotelu Lidia będą proponować Gościom zarówno przystawki, zupy, jak i dania główne. W każdym z dań dominować będzie oczywiście gęsina.
Na mały apetyt albo też w oczekiwaniu na danie główne, warto zamówić przystawkę. Będą to galaretki z gęsi (19 zł). Podane z jajami przepiórczymi, octem wiśniowym i polskim chlebem z żurawiną - dosłownie rozpływają się w ustach! Bardzo dobrym wyborem jest również Pate z gęsi (19 zł). Zwłaszcza na talerzu pojawią się również crostini lubczykowe, chutney z wiśni i czarnej porzeczki oraz mus z ricotty.
Jeśli natomiast wolicie zupę, polecamy Krem z dyni z pierożkami z gęsiną (19 zł). Dzięki temu spróbujecie nie tylko gęsiny, ale również tak popularnej jesienią dyni. Do wyboru będzie również rozgrzewający bulion królewski z szarpaną gęsiną i domowym makaronem (19 zł). On również ma szansę przez żołądek trafić do Waszego serca. Zwłaszcza że został przyprawiony lubczykiem.
Daniem numer 1 będzie serwowana jako danie główne - Noga z gęsi confit / puree z selera i brukwi / burak pieczony / sos z turówki wonnej (45 zł). Chociaż silną konkurencją będą również pierogi z gęsiną (29 zł).
Medical SPA Unitral
Gęsina 11 listopada pojawi się również w Mielnie. Manager Gastronomii Marcin Latkowski w tym dniu poczęstuje Gości bulionem królewskim na gęsinie z lanymi kluseczkami i piersią z gęsi na sosie żurawinowym. Charakterystycznych dla kuchni polskiej dań, nie tylko z gęsiną, będzie jednak więcej.
Goście będą mogli spróbować także tradycyjnej zupy pomidorowej, polędwiczki wieprzowej sous-vide w szynce dojrzewającej, klusek śląskich czy modrej kapusty z porto.
Wieczorem natomiast zapraszamy wszystkich do lobby baru na degustację tegorocznego Wina Świętomarcińskiego z Winnicy Turnau.
Smacznego świętowania! :)