Mimo że zabawa andrzejkowa dopiero w ostatni weekend listopada, większość z nas ma już plany. Podobnie jak Szef Kuchni Hotelu Lidia, który już na miesiąc przed wydarzeniem zdradził nam, jakie menu przygotuje. Zobaczcie, jak bardzo nas zaskoczył w tym roku!
Z nutą orientu
Z racji że tym razem tematem przewodnim andrzejek w Darłówku będzie Bollywood, w menu pojawią się m.in. najlepsze dania kuchni indyjskiej. Będzie to m.in. słynna zupa Tikka masala z soczewicą, kurczakiem i kolendrą. Pyszna, aromatyczna i sycąca z pewnością zasmakuje nie tylko miłośników kuchni indyjskiej.
Warto będzie jednak zostawić sobie miejsce na danie główne. Zwłaszcza że Szef Kuchni zaproponował, by było to obłędne curry z wieprzowiną i warzywami orientalnymi. Serwuje się je z ryżem jaśminowym, aromatyzowanym pieprzem syczuańskim. Powiedzieć, że smakuje pysznie, to w tym wypadku zdecydowanie za mało!
Deser inaczej
Desery można lubić lub nie, ale jeśli podczas zabawy andrzejkowej pojawi się Gulab Jamun z sosem z mango i anyżu gwieździstego, warto zrobić wyjątek i sięgnąć po słodycze, nawet będąc na diecie. Powód? Gulab Jamun to jeden z najpopularniejszych deserów indyjskich. Mimo że wygląda jak nasze tradycyjne pączki, tylko że w wersji mini, wyraźnie czuć w nich kardamon i są maczane w słodkim syropie.
Małe słodkie co nieco
Podczas każdej zabawy bardzo ważne są również przystawki. Dlatego jeśli planujecie przygotować bufet, pamiętajcie, żeby każdy z Gości znalazł tam swoje ulubione smaki. W Słodkim Bufecie w Hotelu Lidia np. pojawią się np. aż 3 desery. Będą to Chutney z mango i mus z mleka kokosowe z nasionami chia, Kheer - indyjski pudding ryżowy z bakaliami, a także ciasto chałwowo-śmietankowe z pistacjami i granatem.
Na większy apetyt
Nie zabraknie również dań bardziej wytrawnych. Do wyboru będą chociażby samosy z wołowiną i chilli z sosem masala, rostbef wołowy z czosnkiem i tandori masalą czy fileciki z kurczaka zagrodowego w tempurze z sosem kokosowo-orzechowym. Każde z tych dań z pewnością zaspokoi głód na dłużej, a jednocześnie jego zjedzenie nie będzie kłopotliwe. To w końcu przystawki, które można zjeść, gdy tylko na chwilę zejdziemy z parkietu.
Nadmorskie smaki
Jeśli zabawa andrzejkowa odbywa się raptem kilka kroków od morza, wręcz obowiązkowo w menu powinny pojawić się ryby. Stąd też w Darłówku będzie można spróbować m.in. paluchów z dorsza z hummusem z chilli i czarnuszką czy teriny z łososia i halibuta ze szpinakiem i kurkumą. Pojawią się także marynowany łosoś i śledzie w sosie cygańskim. I prawdę mówiąc, wszystkich warto spróbować…
Królowe - Sałatki
Sprawdzonym andrzejkowym daniem są również sałatki, ale i tutaj możemy pozwolić sobie na kulinarne szaleństwo. Robert Hornicki np. w tym roku zaproponował aż 3 różne rodzaje, ale jedna z nich kusi szczególnie. To sałatka ze szpinakiem, soczewicą i chilli oraz najważniejsze - słonym serem z mleka bawolego. Jeśli będziecie mieli okazji spróbować, polecamy!
Pierwsza i kto wie, czy niejedyna taka okazja, pojawi się u nas już 30 listopada, podczas naszej zabawy andrzejkowej. Dlatego jeśli nie macie planów, gorąco zapraszamy. Bilety są jeszcze dostępne, a menu Szefa Kuchni to tylko jedna z wielu niespodzianek, które dla Was szykujemy.
Zajrzyjcie po szczegóły na stronę Hotelu (TUTAJ) i dołączcie do wydarzenia Bal andrzejkowy w klimacie Bollywood na Facebooku (TUTAJ).