Udział w wydarzeniu był nagrodą w konkursie zorganizowanym na początku maja na Facebooku J.J. Darboven Barista Camp.
Kandydaci mieli za zadanie przesłać organizatorom jedno swoje zdjęcie pokazujące ich podczas pracy z kawą. Jak również - przygotować opis, który przekona jury do przyznania nagrody.
Do kolejnego etapu zakwalfikowanych zostało 20 baristów. Każdy z uczestników miał tydzień, by przekonać swoich znajomych i nieznajomych na Facebooku do oddania głosu na swoje zdjęcie.
Wśród zdjęć, które zebrały największą liczbę głosów, były również zgłoszenia Agaty i Piotra, baristów z Hotelu Unitral.
Najlepsi najlepszym
Szkolenie odbyło się 6 i 7 czerwca, a trenerami w tym roku byli Błażej Walczykiewicz oraz Michalis Dimitrakopoulos. Pierwszy to autoryzowany trener SCA Coffee Diploma z zakresu Barista Skills, Sensory Skills i Brewing, a także certyfikowany barista Speciality Coffee Association (SCA), międzynarodowy sędzia WCE i koordynator ds. edukacji w polskim oddziale SCA Poland. Z kolei drugi z wymienionych na szkolenie przyleciał aż z Grecji. Uczestnicy jednak bardzo liczyli na jego obecność. Jest Mistrzem Świata Coffee In Good Spirits 2016 oraz ambasadorem marki Astoria Storm.
Wspomnienia
Obaj szkoleniowcy podczas Barista Camp podzielili się swoją wiedzą z uczestnikami. Czy było warto? Agata nie ma najmniejszych wątpliwości, że tak. - To był ogrom wiedzy, którą mogliśmy czerpać w fantastycznej atmosferze. Przekraczając próg Akademii, czujesz się jak w domu. Niespodzianek też nie brakuje. Usłyszałam wiele ciekawostek, które mam nadzieję jak najszybciej uda mi się przekazać naszym Gościom - mówi baristka.
Zapytana z kolei o minusy szkolenia, wskazuje przewrotnie tylko jeden. - Żałuję, że nie zgłosiłam się do pierwszej edycji Barista CAMP, byłoby to cudowne dopełnienie. Mam jednak nadzieję, że pojawią się jeszcze kolejne okazje i wtedy już na pewno z nich skorzystam - podsumowuje.