Jack Daniel’s – amerykańska Tennessee whiskey produkowana od 1866 roku. Filtrowanie przez ponad 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego przez okres około 10 dni nadaje jej charakterystyczny łagodny smak, który sprawia, że Jack Daniel’s jest typowym przedstawicielem swego gatunku.
Wynaleziony został przez Jaspera Newtona „Jacka” Daniela w destylarni w małej miejscowości Lynchburg w stanie Tennessee w USA. Firma zarejestrowana przez niego jest pierwszą i najstarszą oficjalnie zarejestrowaną destylarnią w Stanach Zjednoczonych.
W Polsce dostępne są cztery rodzaje tej whiskey: Jack Daniel’s Old No. 7, Gentleman Jack Daniel’s, Jack Daniel’s Single Barrel, Jack Daniel’s Tennessee Honey oraz likier Jack Daniels Winter Punch 0,7l 15%. Występują również wersje niedostępne w Polsce, jest to między innymi Jack Daniel`s Green Label, który jest pozycjonowany niżej niż No. 7. W odróżnieniu od tak zwanej „czarnej etykiety” beczki leżakują na dolnych partiach magazynu, gdzie różnice temperatur są mniejsze dla poszczególnych pór roku. W Polsce występują limitowane edycja Jacka Danielsa są to : Jack Daniel’s White Rabbit, Jack Daniel’s Monogram, Mr. Jack’s 160th Birthday, Jack Daniels 125 Anniversary Decanter, Jack Daniels 1850-2000 150 Birthday, Jack Daniels 1895 Replica Bottle, Jack Daniels Gold Medal 1904, St. Louis, Jack Daniels Gold Medal 1905 Liege oraz Jack Daniels ze scenami z Lynchburg.
Whiskey rozlewana jest w charakterystyczne butelki z czarną etykietką najczęściej o pojemności 0.5 l, 0.7 l lub 1 l (rzadziej spotykane są również 0.05 l, 0.75 l, 1.75 l i 3 l). Kształt butelek jest zbliżony do prostopadłościanu z szyjką.