Poniżej przepis na, wpisanego w listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, śledzia po kołobrzesku. Nie jest to łatwy przepis, ale naprawdę warto!
Składniki:
Marynata: 3,5 litra wody, pół litra octu 10%, 9 łyżek soli, 6 łyżek cukru, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy.
2 kg śledzia bałtyckiego, 2 szklanki oleju, 10 cebul pokrojonych w paski, pieprz i mielona papryka do smaku.
Przygotuj marynatę z wody, octu, soli, cukru. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Marynatę ostudź. Przygotuj filety ze śledzi. Dokładnie obierz je z ości i skóry. Włóż do zimnej marynaty i marynuj w niej śledzie przez trzy dni w lodówce. Codziennie lekko przemieszaj śledzie, żeby dobrze pokryła je zalewa. Po tym czasie wyjmij śledzie z lodówki i odsącz dokładnie z marynaty. Cebule obierz i pokrój w piórka. Zmiel pieprz. Śledziki pokrój na małe kawałki, długości trzech centymetrów, posyp pieprzem i papryką lub zwiń je (przed zrolowaniem posyp pieprzem i papryką). Układaj partiami, przesypując gęsto cebulą. Ostatnią warstwę ma stanowić cebula. Zalej śledzie olejem i poczekaj dobę, żeby przegryzły się smaki. Przechowuj w lodówce.
Rozkoszuj się regionalnym smakiem pomorza zachodniego.
Zapraszamy do Restauracji Oranżeria Hotelu SENATOR****