Składniki:
- 3 szklanki roztartych herbatników
- 1 łyżka stołowa cynamonu w proszku
- 4 łyżki stołowe stopionego i przestudzonego ale płynnego masła
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki gęstej niekwaśnej śmietany
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 4 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Herbatniki połamać, włożyć do torebki foliowej, rozkruszyć wałkiem połączyć z roztopionym i schłodzonym masłem, dodać cukier waniliowy oraz cynamon. Wylepić spód tortownicy (26 cm) i wstawić do lodówki. Nastawić piekarnik na 180 stopni. W dużej misce porządnie zmiksować na puch ser z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać 2/3 śmietany, sok z cytryny i porządnie ubić. Dodawać po jednym jajku, po każdym miksować masę na puch. Na koniec wlać resztę śmietany, jeszcze raz zmiksować. Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika na półtorej godziny. Sernik jest upieczony, gdy środek zrówna się z bokami ciasta, następnie ostudzić i posypać cynamonem.