Jednak wielu z nas nie wie, iż istnieje specjalna, widowiskowa, odrobinę niebezpieczna (potrzeba dla wprawy otworzyć wiele butelek) sztuka otwierania szampana, o której chciałbym Państwu wspomnieć.
Sabrage to technika otwierania butelki szablą, stosowana na oficjalnych ceremoniach. Szablę przesuwa się po butelce w kierunku jej szyjki. Siła z jaką szabla uderza w brzeg butelki powoduje oderwanie kołnierzyka butelki razem z korkiem. Technika ta stała się popularna we Francji, kiedy armia Napoleona wizytowała domy arystokratów. Było to zaraz po rewolucji francuskiej, szabla była wtedy popularną bronią. Spektakularne zwycięstwa Napoleona dawały wiele okazji do świętowania. Podczas tych przyjęć kawaleria otwierała butelki szampana szablą.
W dzisiejszych czasach do sabrage’u stosuje się specjalnie do tego przeznaczone szable, ale równie dobrze można użyć np. dużego noża kuchennego. Najlepiej jest zadawać cios tępą stroną ostrza i najlepiej, żeby to był oryginalny szampan z Szampanii, ponieważ tam produkuje się go w taki sposób, że w butelce jest odpowiednio duże ciśnienie 5-6 atmosfer, dzięki któremu można ją otworzyć metodą sabrage.
Dla mnie osobiście sabrage to swoista sztuka, gdyż obchodzimy się z należytym szacunkiem do najszlachetniejszego wina jakie stworzył człowiek. To tradycja, która warto ba trzeba kultywować gdy tylko nadarzy się nam okazja to świętowania, to umiejętność, którą gdy tylko posiądziemy będziemy stosowali już zawsze podczas otwierania szampana. Jeśli chcą Państwo zobaczyć z bliska o czym mowa zapraszam na warsztaty barmańskie w hotelu Senator.