Gęsie nogi confit. Składniki
Podstawowymi składnikami, których będziemy potrzebować, będą noga z gęsi (ok. 1kg) i tłuszcz, również gęsi (ok. 1,5kg). Niezbędne są również przyprawy:
- sól morska – 20g,
- pieprz czarny – 2g,
- tymianek świeży – 2g,
- rozmaryn – 2g,
- daglezja – kilka szpilek do nadania aromatu,
- czosnek – 1 główka,
- liść laurowy – 2 sztuki,
- ziele angielskie – 4 sztuki.
Przygotowanie
Przyrządzenie gęsi rozpoczynamy od zamarynowania jej. Wykorzystujemy do tego wszystkie wymienione wyżej przyprawy i zioła. Ważne, by gęś zamarynować minimum 24h przed rozpoczęciem konfitowania. Po zakończeniu gotowania powinniśmy jak najszybciej wystudzić gastropojemnik, w którym przygotowujemy gęś, żeby zakończyć proces konfitowania. Najlepsza do tego będzie szybkoschładzarka szokowa. Jeśli natomiast nie mamy takiego urządzenia w domu, wystarczy wystawić pojemnik na taras czy balkon, oczywiście pod warunkiem że na zewnątrz panuje niska temperatura. Po ostygnięciu tłuszczu gęś wyjmujemy i przekładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni na około 15-17 min. Po upływie tego czasu możemy podawać mięso razem z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!