Dziecinnie proste w przygotowaniu ciasto (kruche) otwiera wrota możliwości, wystarczy zastosować się do kilku prostych wskazówek i możemy zabierać się do wycinania ciastek albo pozwolić sobie na upieczenie tarty z ulubionymi dodatkami lub szarlotki.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia należy wymieszać (najwygodniej w misce) do wymieszanych suchych składników dodajemy żółtka, mieszamy, masło (ważne żeby było schłodzone ) należy pokroić w mniejsze kawałki i zagnieść z resztą składników. Bardzo ważne! Nie można zbyt długo wyrabiać, ponieważ ogrzejemy masło i ciasto zrobi się zbyt luźne.
Przed przygotowaniem ciastek trzymajmy ciasto w lodówce (łatwiej się wałkuje).
Podczas pracy z ciastem pamiętajmy o podsypywaniu mąką.
Ciastka należy wypiekać w piecu nagrzanym do około 180st. C. przez około 7-10 warto też korzystać z papieru pergaminowego.
- Mąka 400g
- Cukier 170g
- Żółtka jaj 5 szt
- Masło 200g
- Proszek do pieczenia 15g