Składniki
- pojedyncza pierś z kurczaka
- pomidory suszone
- sok pomarańczowy
- pieprz kolorowy grubo mielony
- sól morska
- ananas plastry
- liście bazylii
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- olej do pieczenia
- ząbki czosnku
Krok 1. Filety myjemy a następnie nacinamy tak, aby powstały tzw. „sakwy”. Nacieramy solą i pieprzem, zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 2. Farsz: do miseczki drobno siekamy suszone pomidory, liście bazylii oraz czosnek dodajemy oliwę z oliwek i dobrze mieszamy a następnie odstawiamy do lodówki.
Krok 3. Po paru minutach wyciągamy farsz, którym wypełniamy filety w miarę potrzeby używamy wykałaczek w celu zamknięcia sakiewek. Tak przygotowane filety wkładamy na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie podlewamy delikatnie bulionem i przykrywamy. Zmniejszamy ogień pod patelnią.
Krok 4. Gdy mięso się dusi (minimum 20 minut) przygotowujemy ananasy. Plastry ananasa smarujemy olejem ze słoiczka po suszonych pomidorach. Grillujemy na patelni z dwóch stron. Posypujemy kolorowym pieprzem. Przekładamy na talerz.
Krok 5. Filety podajemy w całości lub pokrojony w plastry (wygląda efektowniej) i dekorujemy listkami św. bazylii.
Danie podajemy z ryżem, kaszą kuskus lub bagietką.
SMACZNEGO!!!