Serce. Obecne w rybach kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 pochodzenia morskiego ułatwiają krążenie krwi w żyłach i aortach. W znacznym stopniu jedzenie ryb zapobiega zawałom serca. Warto dowiedzieć się więcej na temat wpływu spożycia ryb na pracę mięśnia sercowego.
Mózg. Kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 pochodzenia morskiego zawarte w rybach, korzystnie wpływają na połączenia komórek mózgowych. Warto dowiedzieć się więcej jaki jest wpływ składników obecnych w rybach na funkcjonowanie mózgu.
Układ kostny. Witamina D, którą zawierają w sobie ryby, korzystnie wpływa na jego wzmocnienie i prawidłowe funkcjonowanie. Warto dowiedzieć się więcej jaki jest wpływ spożycia ryb na układ kostny.
Kobietom w ciąży zaleca się spożywanie przynajmniej dwa razy w tygodniu, tłustych ryb takich jak łosoś, pstrąg, makrela czy śledź.
Ryby i owoce morza są lepsze od suplementów, ponieważ zawarte w nich substancje odżywcze są naturalne, a do tego w połączeniu z innymi składnikami odżywczymi, działają skuteczniej. Warto dowiedzieć się więcej na temat ryb i owoców morza i ich wykorzystania w przemyśle farmaceutycznym.
Ponadto, systematyczne spożycie ryb i owoców morza wzmacnia nasz system immunologiczny, poprawia metabolizm oraz zmniejsza ryzyko występowania raka i cukrzycy.
A więc jedzmy ryby i owoce morza. Polecam z hotelowej karty „pieczonego sandacza na plackach ziemniaczanych z sosem szpinakowym”. Do tego dania będzie świetnie pasowało wino z naszej kary win „Vina Esmeralda”- jest to wytrawne wino w którym głównym szczepem jest gewurztraminer szczep ten charakteryzuje się dużą mineralnością i nutami ziołowymi. Wino to jest bardzo aromatyczne, delikatne wyczuwalne w nim nuty owocowe takie jak jabłka czy owoce egzotyczne.
Ciekawostką do tego wina jest to, że podczas kadencji prezydenckiej Aleksandra Kwaśniewskiego wino to było winem domu w pałacu prezydenckim.