Grupa w połowie marca wyjechała do Tajlandii. Chciała jednak nie tyle co zobaczyć największe turystyczne atrakcje, a skosztować najlepszych potraw (pisaliśmy o tym tutaj).
Jedzenie w Kambodży
Kuchnia khmerska, niedoceniana na świecie, okazała się smaczną i ciekawą. Jej podstawowymi składnikami były ryż i ryby, a wśród najpopularniejszych potraw znalazł się amok. To ryba gotowana na parze, ale w nietypowy sposób, bo na liściach bananowca, w curry, często z mleczkiem kokosowym. Tak przyrządzoną rybę podaje się tutaj oczywiście z ryżem. Według oryginalnego przepisu powinna mieć niemalże stałą konsystencję, w wielu miejscach serwuje się ją jednak w postaci przypominającej zupę.
Smaki Krabi
Wizyta w restauracji, gotowanie na żywo, świeże owoce morze… – w Krabi trudno było sobie odmówić czegokolwiek. Obłędne zapachy unosiły się wszędzie, a potrawy kusiły swoim wyglądem. Pikantny kurczak z chili i bazylią, krewetki podane na rozmaite sposoby, sałatka z papają to tylko część dań kuchni tajskiej, obok których nie można przejść obojętnie.
Dania główne i przystawki, to jednak nie wszystko. Będąc w Tajlandii, warto zawsze zostawić sobie miejsce na deser.
Azjatyckie słodycze nie tylko bowiem zachęcająco wyglądają, ale też niesamowicie smakują! Na liście obowiązkowych do spróbowania są chociażby deser z ryżu, mango i mleczka kokosowego, kawałki bananów duszone w śmietance kokosowej czy obłędne lody kokosowe…
Lista jest bardzo długa. Czy zainspiruje naszych szefów kuchni do urozmaicenia kuchni? To okaże się wkrótce. Pod koniec marca grupa z Hoteli Nadmorskich wróci z wyjazdu i podzieli się wrażeniami z podróży na żywo!