Darłowo gęsiną stoi
Nie tylko ze względu na nowy zwyczaj i dawną tradycję czy ze względu na rosnącą popularność gęsiny. Także dlatego że od niepamiętnych czasów gęsina była bardzo popularna w okolicach Darłowa, zwłaszcza zaś w XIX i na początku XX wieku. Rejon słynął z największych hodowli gęsi w Polsce, które cieszyły się uznaniem na całym świecie. W najlepszych czasach hodowano tu gęsinę na skalę przemysłową. Niestety, dobrą passę przerwała wojna.
Lidia wraca do tradycji
Kulinarna tradycja Darłowa i okolic nie zniknęła jednak na dobre. W listopadzie szykujemy dla naszych Gości kulinarną niespodziankę – mówi Sabina Mętrak-Lis, dyrektor Hotel Lidia SPA & Wellness. Między 9 a 16 listopada w Restauracji Zielonej obowiązywać będzie dodatkowa karta. Przygotuje ją nasz Szef Kuchni Roberta Hornicki i bazować ona będzie na daniach z gęsiny w towarzystwie odpowiednio dobranych dodatków – dodaje.
To jednak nie koniec niespodzianek. Dodatkowo – każdy Gość, który wykupi pobyt w Hotelu między 9 a 16 listopada, otrzyma bezpłatnie specjalne zaproszenie na przystawkę z gęsiny i kieliszek młodego wina. Również nieprzypadkowo.
Francuskie Beaujolais Nouveau
W okolicach Dnia św. Marcina (11.11) w różnych regionach winiarskich na świecie serwowane są bowiem młode, kilkutygodniowe wina z jesiennych zbiorów. Jednym z najpopularniejszych jest właśnie Beaujolais Nouveau (czyt. bożole nuwo).
To trunek z rejonu z francuskiej miejscowości Beaujolais na północ od Lionu. Uzyskuje się go zawsze z tej samej odmiany winogron – gamay, metodą maceracji węglowej. Polega ona na tym, że całe liście winogron fermentują w zamkniętej kadzi, bez zgniatania. Dzięki temu uzyskuje się owocowy aromat.
Będzie można się o tym przekonać 15 listopada w Hotelu Lidia. Wtedy odbędzie się tutaj degustacja Beaujolais Nouveau dla Gości i osób spoza Hotelu. Gościem specjalnym wydarzenia będzie sommelier Arkadiusz Kaliszczuk.
O szczegółach będziemy informować na Facebooku.