Do przygotowania naszych muffinów potrzebne nam będą:
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
- kilka łyżek nutelli
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Krok 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników.
Krok 2. Do drugiej miski wlewamy mleko i olej i wbijamy jajka. Mieszamy do połączenia się składników.
Krok 3. Dodajemy do siebie zawartości obu misek i krótko mieszamy.
Krok 4. Do foremek nakładamy po 2 łyżeczki ciasta, na wierzch dodajemy łyżeczkę nutelli i przykrywamy pozostałą częścią ciasta.
Krok 5. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
Krok 6. Wyciągamy nasze muffinki i pozostawiamy do ostygnięcia.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią nasze muffinki. Całość posypujemy orzechami laskowymi.
Szybko, łatwo i baaaardzo czekoladowo.
Życzymy smacznego!