Składniki
● 4 jajka
● 250 g masła
● 200 g cukru
●150 g mąki pszennej
●150 g mąki ziemniaczanej
● szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1. Oddzielamy białka od żółtek.
Krok 2. Masło razem ze szczyptą soli zmiksować na puszystą, jednolitą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.
Krok 3. Osobno wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i powoli dodawać do utartej wcześniej masy. Nie miksować tylko mieszać do połączenia się składników.
Krok 4. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z resztą wolno mieszając.
Krok 5. Do wysmarowanej masłem formy i delikatnie oprószonej bułką tartą wlać ciasto.
Krok 6. Do nagrzanego wcześniej piekarnika do temperatury 160ºC włożyć formę z ciastem i piec przez 60 minut.
Krok 7. Poczekać, aż ciasto ostygnie i cieszyć się wspaniałym aromatem i smakiem babki wielkanocnej.